پـروژه ساماندهی بندر صادراتی ماهشهر( بخش خشکی)

كليات طرح

طرح ساماندهی بندر صادراتی ماهشهر در سه بخش خشکی ، دريا و خط لوله در قالب سه پروژه EPC از طرف شرکت پالايش و پخش فرآورده های نفتی ايران به سه شرکت ماشين سازی اراک ، قرارگاه سازندگی خاتم الانبياء و رامپکو واگذار گرديده است.

کارفرمای اين پروژه شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ايران می باشد محل پروژه بندر صادراتی ماهشهر در فاصله 11 کيلومتری بندر امام خمينی واقع شده و داراي 6 اسکله جهت بارگيری محصولات نفتی می باشد. محصولاتی که از اين بندر توزيع می گردند شامل بنزين، گازوئيل، نفت کوره، نفت سفيد، آروماتيک و نفتا می باشد. فاز مهندسی اين پروژه شامل انجام مهندسی پايه، تفصيلی و اجرايی در کليه ديسيپلينهای مهندسی از جمله سيويل، مکانيک، پايپينگ، برق و مخابرات، ابزار دقيق و ايمنی می باشد. نکته مهم در طراحی اين پروژه اين است که با توجه به لزوم در سرويس بودن بندر، طراحی اين پروژه به گونه ای انجام گرفته كه در عين بهينه نمودن سيستم ها از سيستم های موجود بندر نيز نهايت استفاده به عمل می آمد. در این پروژه مدارک مهندسی پایه وتفصیلی و مدارک فنی مهندسی خرید و ساخت به تعداد 2700 تولید و توسط کارفرما تایید گردید .

همچنین در این پروژه در حدود 700 شرکت از سازندگان داخلی و خارجی جهت تامین تجهیزات استفاده گردید.

در این پروژه 32 هکتار از خور مجیدیه لجن برداری و خشک گردید و سپس به روش بارگذاری با خاک و آب بهسازی و تحکیم 95% رسید . تجهیزات صادرات نفت کوره و گازوئیل و بانکرینگ نفت کوره در این بخش طراحی ، تامین و نصب و راه اندازی شد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 کارهای انجام شده در این پروژه که همگی به صورت EPC انجام شده به شرح ذیل می باشد:

 طراحی و اجرای دایک حفاظتی :

 طراحی و اجرای دایک حفاظتی جهت قطع ارتباط آب دریا با منطقه استحصالی در طول 1200 متر و ارتفاع 3+ متر از سطح آب های منطقه.

 مخازن ذخیره بنزین:

ساخت و نصب 5 عدد مخزن ذخيره سقف شناور 100 هزار بشكه اي جهت ذخيره سازي بنزين

عمليات استحصال زمين از دريا بـه وسعـت 32 هكتار و پیـش بارگذاری با خاک و آب :

انتقال آب:

عمليات احداث خط انتقال آب 8 اینچ به بندر صادراتي ماهشهر به طول 11 كيلومتر


 مخازن ذخیره گازوئیل و نفت کوره:

 ساخت و نصب 12 عدد مخزن ذخيره سقف ثابت 250 هزار بشكه اي جهت ذخيره سازي نفت كوره و گازوئيل

 عمليات استحصال در اين پروژه با استفاده از روش اجراي زهكش و بارگذاري انجام گرفت جهت اجراي زهكش هاي قائم از دكل هاي مخصوص نصب اين زهكش ها استفاده گرديد كه دو عدد از اين دكلها براي اولين بار در ايران در شركت ماشين سازي اراك ساخته شد. همچنين جهت انجام بارگذاري با خاک به منظور تحكيم بستر زمين از بيش از 5/1 ميليون متر مربع خاك استفاده گرديد که ارتفاع بارگذاری در برخی از نقاط به 12 متر هم می رسید و برای تسریع در زمان و عدم تامین خاک کافی ، بخشی از منطقه با بارگذاری با آب 4 دستگاه مخزن سقف ثابت 250 بشکه ای انجام گردید. تجربیات قبلی نشان داده است که روش پیش بارگذاری با خاک علاوه بر زمان، هزینه بیشتری نیز به همراه دارد. به نظر می رسد روش پیش بارگذاری با آب جایگزین مناسبی برای خاک بود در این روش بعد از ساخت مخازن ، به مدت 45 روز به طور مداوم و روزانه مخازن ابگیری شد و پس از یک ماه ماندگاری آب در مخزن ، تخلیه صورت گرفت.

پایپینگ:

جمع آوري خطوط لوله قديمي و اجراي خطوط لوله جديد بندر صادراتي با حجم بيش از 400 هزار ديا اينچ و در عين حال حفظ سرويس دهي بندر

خط انتقال برق:

 احداث خط انتقال برق KV 132 به بندر صادراتي ماهشهر و احداث پست برق KV 33/132

 پست برق:

توسعه پست برق 132/400 کیلو ولت ماهشهر

سیستم اطفاء حریق:

طراحی و اجرای سيستم اطفاء حريق شامل تأمين تجهيزات آتش نشاني ساخت مخزن و عمليات پايپينگ

 سیستم کنترل پایانه:

طراحي و ساخت بزرگترين سيستم كنترل پايانه هاي نفتي در ايران ( DCS & ESD ) كه بزرگترين سيستم كنترل طراحي شده جهت پايانه هاي نفتي در ايران مي باشد برای کنترل و اتوماسیون کامل کلیه صادرات و واردات محصولات نفتی

 تجیزات برق:

عمليات نصب تجهيزات برقي و احداث پست هاي فرعي انتقال برق و توزيع برق

ابزار دقیق:

نصب و راه اندازي تجهيزات ابزار دقيق

احداث و بازسازی ساختمان:

احداث 11000 مترمربع ساختمان شامل ساختمانهای صنعتی (اتاق کنترل ، ساب استیشن و ...) و ساختمانهای غیر صنعتی و خدماتی (رستوران، مهمانسرا ، آتش نشانی و ...) ، احداث 13 كيلومتر جاده و اتوبان در داخل محدوده بندر صادراتي ، اجراي فونداسيون و باندوال مخازن و عمليات محوطه سازي و سيستم جمع آوري آبهاي سطحي

پمپ ها:

نصب و راه اندازي پمپ هاي اسكرو و سانتريفيوژ جهت پمپاژ محصولات و عمليات بانكرينگ

سیستم مترینگ:

نصب و راه اندازي سيستم ميترينگ جهت كنترل اتوماتيك صادرات و واردات

طراحی و ساخت دو دستگاه هیتر نفت کوره :

این هیترها جهت گرم نمودن نفت کوره و حفظ گرانروی مناسب آن جهت پمپاژ در مخازن ذخیره طراحی و برای اولین بار در این شرکت ساخته شد

 پروژه احداث پل بزرگ کارون 4 به صورت EPC

پروژه احداث پل بزرگ رودخانه ارمند بزرگترين پل زير قوسی کشور با هدف اتصال جاده ايذه به شهر کرد و بر روی مخزن سد کارون 4 احداث گردید. عمليات طراحی، تامين مواد خام، ساخت و نصب قطعات و راه اندازی این پل توسط شرکت ماشين سازی اراک در مدت زمان 20 ماه انجام شد. اين پل به صورت قوس از زير بوده و احداث آن به صورت دماغه پيشرو از دو طرف انجام گرفته است.

کارفرما: شرکت توسعه منابع آب و نيروي ايران

مشخصات کلی پروژه:

نوع پل: قوسی

نوع عرشه: ارتوتروپیک

طول عرشه: ٣٨٠ متر

دهانه قوس: ٣٠٠ متر

خیز قوس : ۷۰ متر

عرض عرشه: ٨/١١ متر

وزن :۳۸۰۰ تن

 پل بزرگ قوسي کارون ٤ در چهارمین کنفرانس ملی سازه و فولاد بعنوان طرح برتر فولادي سال ١٣٩٢ کشور، دربخش پل انتخاب و شرکت ماشين سازي اراک بعنوان پيمانکار طرح وساخت پل مذکور موفق به دريافت لوح سپاس و تنديس گرديد.

 پروژه احداث پل کابلی نفت کارون 4

اين پروژه شامل انجام طراحي و خدمات مهندسي ، تامين کالا و تجهيزات ، انجام کارهاي ساختماني و نصب و راه اندازي، براي احداث يک دستگاه پل بزرگ كابلي به طول حدود 380 متر بر روي درياچه سد كارون 4 جهت عبور خطوط لوله نفت و گاز بصورت طرح و ساخت به شرکت ماشين سازی اراک به عنوان پيمانکار EPC واگذار گردید. انجام کليه عمليات فوق به روش EPC و در مدت زمان 18 ماه صورت گرفت.

کارفرما: شرکت توسعه منابع آب و نيروي ايران

مشخصات کلی پروژه:

نوع پل : ترکه ای

نوع عرشه : ارتوتروپیک

طول کل پل :٣٨٠متر (٥/٤٣ + ٢١٠ + ٨٠ + ٤٦)

عرض : ٢٠/٩ متر

وزن عرشه و پایلون ها : ۱۹۰۰ تن

وزن کابل : ۱۰۰ تن

اين پل در حال حاضر جزو پلهای بزرگ کشور محسوب میشود که در فصول جابجایی عشایر نیز مورد استفاده قرار خواهد گرفت. برای ساخت این پل و انتقال خط لوله حجم بسیار زیادی عملیات سنگبرداری و ترانشه برداری انجام گرفته و در حدود 19 کیلومتر راه دسترسی احداث شده است.

 

پتروشیمی نوری( برزویه):

محدوده کار شرکت ماشین سازی اراک در پتروشیمی نوری (برزویه) واقع در بندر عسلویه شامل: عملیات سیویل و سازه و ساختمان و همچنین طراحی، ساخت و نصب 6 دستگاه مخزن دستگاه کروی به ظرفیت 900 متر مکعب در ظرفیت های مختلف و 12 دستگاه مخزن ذخیره که 4 دستگاه سقف ثابت و 8 دستگاه سقف شناور می باشند به همراه پایپینگ، سیستم اطفای حریق، نصب تجهیزات مکانیکی شامل( پمپ، درام، مبدل های حرارتی، کمپرسور و ...) عملیات برق و ابزار دقیق، عایق کاری و سایر عملیات دیگر جمعاً به وزن تقریبی 34000 تن می باشد که از جمله تجربیات بسیار ارزنده این شرکت به شمار می رود.

 

توسعه میدان گازی پارس جنوبی فاز 14(SPGFD Phase 14 )

کارفرما: شرکت ملی نفت ایران

مشخصات طرح:

 طــراحی، ســاخت، نــصب و راه انــدازی چهــار عــدد سکوی دریایی مجهز به جمعاً 44 حلقه چاه شامل دو حلقه چاه توصیفی (Appraisal Wells) دو حلقه چاه عمودی (Vertical Wells) و 40 حلقه چاه توسعه ای (Development Wells). این سکوها همچنین تاسیسات جداسازی آب آزاد همراه گاز از سکوها و تزریق MEG و سایر ملحقات مربوطه را نیز انجام می دهند.

طراحی، اجرا و راه اندازی دو رشته خط لوله 32 اینچ دریایی جهت اتصال سکوها به پالایشگاه جمعاً به طول حدود 211 کیلومتر.

طراحی، اجرا و راه اندازی دو رشته خط لوله 18 اینچ دریایی بین سکوها جمعاً به طول حدود 16 کیلومتر و نیز نصب لوله های 4 اینچ دریایی روی خطوط لوله " 32 و" 18 فوق جهت انتقال گلایکول . (Inhibitor) جمعاً به طول حدود 228 کیلومتر.

 طراحی، ساخت و راه اندازی پالایشگاه خشکی در زمینی به مساحت 170 هکتار واقع در منطقه پارس 2 شامل تاسیسات شیرین سازی و فرآورش گاز ترش، استحصال میعانات گازی ، تولید و صادرات گاز مایع LPG، اتان و گوگرد

 

شركت ماشين سازي اراك بعنوان يكي از اعضاي كنسرسيوم فاز 14 طرح توسعه ميدان گازي پارس جنوبي ، با قراردادی به مبلغ 240.000.000 دلار و داراي سهم 4.57 درصدي از كل طرح و عهده دار مسئوليت تامين بخش عمده تجهيزات ثابت پالايشگاه خشكي مي باشد.

حوزه كاري شركت ماشين سازي اراك شامل مهندسي ساخت، تامين مواد اوليه تجهيزات اعم از انواع ورق، لوله، پروفيل، فورجينگ، اتصالات و ...، ساخت كارگاهي تجهيزات و حمل و تحويل در محل سايت فاز 14 پارس جنوبي.

مهندسي ساخت، تامين مواد اوليه، ساخت كارگاهي، حمل و تحويل تعداد 165 دستگاه از مخازن .

مهندسي ساخت، تامين مواد اوليه، ساخت كارگاهي، حمل و تحويل تعداد 40 دستگاه از برج ها.

مهندسي ساخت، تامين مواد اوليه، ساخت كارگاهي، حمل و تحويل تعداد 16 دستگاه از راكتورها.

مهندسي ساخت، تامين مواد اوليه، ساخت كارگاهي، حمل و تحويل تعداد 81 دستگاه از مبدلهاي حرارتي.

مهندسي ساخت، تامين مواد اوليه، ساخت كارگاهي، حمل و تحويل تعداد 52 دستگاه از ايركولرها

پیمانکار: کنسرسیوم متشکل از 8 عضو با راهبری ایدرو به شرح زیر:

1. سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران ( راهبر کنسرسیوم) – (IDRO)

2. شرکت مهندسی وساخت تاسیسات دریایی ایران (IOEC)

3. شرکت مدیریت طرح های صنعتی ایران (IPMI)

4. شرکت مجتمع کشتی سازی و صنایع فراساحل ایران (ISOICO)

5. شرکت مدیریت پروژه های نیروگاهی ایران (MAPNA)

6. شرکت ماشین سازی اراک (MSA)

7. شرکت ملی حفاری ایران (NIDC)

8. شرکت پایندان (PAYANDAN)